Persoanele cu dizabilități intelectuale nu prea fac sport, ceea ce are efecte asupra sănătății și incluziunii lor sociale. Experiența Special Olympics România de 19 ani de lucru cu peste 27.000 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara demonstrează puterea transformatoare și importanța sportului în incluziunea socială a acestei categorii. Mai concret, sportul ajută oamenii cu dizabilități intelectuale să-și dezvolte abilitățile fizice și sociale, să-și îmbunătățească sănătatea, să devină mai independenți, să-și facă prieteni.
Marea majoritate a persoanelor cu dizabilități intelectuale din România nu fac sport. Aceasta reiese din cercetările în domeniu (Banca Mondială, 2020, ”Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România”: http://andpdca.gov.ro/w/planuri-si-actiuni/: 86% dintre persoanele cu dizabilități nu participă la activități sportive, fiindcă oportunitățile în acest sens sunt ”extrem de reduse și se datorează în mare parte eforturilor individuale sau inițiativelor private”.
Acesta este motivul care a stat la baza proiectului ”Lideri prin sport – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale”, derulat de SOR în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS), cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Accesul persoanelor cu dizabilități intelectuale la sport este adeseori condiționat financiar și în acest sens cele 15 cluburi sportive locale dedicate persoanelor cu dizabilități le pot sprijini, prin demersuri de advocacy, adică întâlniri și discuții cu autoritățile locale care ar putea facilita accesul gratuit la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive.
Împreună cu cluburile sportive locale, SOR a trimis la începutul acestui an scrisori către consiliile județene, direcțiile județene pentru sport și tineret și primăriile municipiilor reședință de județ din toată țara. Scopul a fost acela de a le conștientiza în perioada aprobării bugetelor pe 2022 cu privire la nevoia de finanțare a programelor sportive ale cluburilor sportive.
Unii dintre mentorii și Sportivii Lideri au livrat personal scrisorile și au stat de vorbă cu reprezentanții autorităților locale, cărora le-au argumentat, așa cum au fost instruiți în proiect, că persoanele cu dizabilități intelectuale au nevoie să facă sport pentru a duce o viață mai sănătoasă, pentru a-și crește stima de sine și încrederea în propriile forțe și pentru a se integra mai ușor în societate.
Întâlnirile și demersurile în acest sens vor continua, cu sprijinul SOR și al cluburilor sportive locale. Împreună putem determina această schimbare în viața persoanelor cu dizabilități intelectuale!