Despre Special Olympics România

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate, educație, angajare, advocacy, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității. Special Olympics România își dorește să ajungă la fiecare dintre aceștia și la familiile lor prin competiții sportive, activități educative în şcoli, cursuri de formare pentru antrenori, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri și prin soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale.

Lideri prin sport

Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale

Proiectul ”Lideri prin sport – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” este derulat de FSOR (Fundația Special Olympics România) în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS) cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul este implementat în colaborare cu Special Olympics Islanda. Proiectul durează 36 de luni (1 februarie 2021 – 31 ianuarie 2024) și va ajunge în 15 județe din țară. Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics pentru a aborda autoritățile locale și pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. De asemenea, se va coagula rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu scopul de a reprezenta persoanele cu dizabilități intelectuale (PDI) și de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacitățile PDI și a îmbunătăți accesul lor la practicarea sportului.

Proiectul durează 36 de luni și este implementat în 15 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.

Sub sloganul ”EU POT!”, proiectul ”Lideri prin sport” va sprijini 675 de PDI din 15 județe să își îmbunătățească starea de sănătate prin practicarea de activități sportive adaptate în mod regulat, să dobândească abilitățile necesare pentru a face advocacy și să devină parte a unor structuri sportive care să le reprezinte interesele pe plan local și national.
* Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants #LideriPrinSport #FSOR #HaiBRAVII #Advocacy

Cele mai importante activități ale proiectului ”Lideri prin sport”:

01.

60 de Sportivi Lideri (SL) cu dizabilități intelectuale din 15 orașe din România vor fi instruiți în tehnici de advocacy și leadership și vor aborda autoritățile locale pentru a solicita acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente săptămânale și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive.

02.

Se va crea rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu rol de reprezentare a PDI și de punere în practică a legislației UE privind nediscriminarea în sport. În acest sens, CSNSO va facilita întâlniri cu factori de decizie, va oferi informații pentru cele 15 cluburi sportive, va conlucra cu Comitetul Sportivilor Lideri SO și cu ASCDMSS, cu scopul facilitării accesului persoanelor cu dizabilități intelectuale la baze sportive și la activități sportive dedicate.

03.

Se va forma Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics (CSLSO) cu misiunea de a prezenta drepturile acestei categorii de persoane și beneficiile practicării sportului de către acestea.

04.

Vor fi înființate 7 Cluburi Sportive cu Certificat de Identitate Sportivă (CSCIS), dedicate PDI, acestea urmând a fi implicate în activități alături de alte 8 cluburi existente.

05.

Reprezentanții cluburilor sportive și ai Comitetului Sportivilor Lideri vor învăța de la organizația parteneră ASCDMSS și de la colaboratorii de la Special Olympics Islanda cum să facă demersuri de advocacy pentru a obține acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente și cum să obțină fonduri de la autoritățile locale.

06.

540 de PDI din 15 județe vor participa la antrenamente și competiții sportive adaptate.
– Proiectul se desfășoară pe parcursul a 36 de luni și este implementat în 15 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.

07.

Se vor organiza Conferința Națională „LIDERI prin SPORT” (care va aduce împreună 90 de participanți interesați de problematica sportului adaptat) și 15 competiții sportive locale, 2 regionale și 1 națională.

08.

Alte 75 de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) vor fi instruite în tehnici de auto-reprezentare.

Atașăm spre consultare următoarele documente:

Anexa 7 alți participanți MAJORI. Click aici.

Anexa 7 beneficiari MAJORI. Click aici.

Anexa 7 beneficiari MINORI și participanți puși sub tutelă. Click aici.

Informare alți participanți. Click aici.

Informare beneficiari. Click aici.