Dan Pălimariu, președinte ACS Sporturi Adaptate, Botoșani – ”Sperăm să cultivăm pasiunea pentru sport”
*Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă
Share post on:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Asociația Clubul Sportiv ”Sporturi Adaptate” Botoșani face parte din proiectul ”Lideri prin sport – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale”. Noul înființatul club are gânduri ambițioase, împărtășite aici de președintele asociației, Dan Pălimariu.

”Prin înființarea Asociației Clubul Sportiv ”Sporturi Adaptate” Botoșani sperăm să creștem gradul de participare a tinerilor cu dizabilități intelectuale și al comunității la activitățile sportive, să le cultivăm pasiunea pentru sport, dorinţa de a face mişcare și să-i facem să conştientizeze importanţa sportului în viaţa de zi cu zi.
La ora actuală societatea este dominată din ce în ce mai mult de maşini şi calculatoare care au un impact negativ major asupra modului de viaţă al oamenilor, aceştia uitând cât de importantă este mişcarea pentru sănătatea psihică şi fizică. De aceea ne propunem lărgirea gamei de activităţi prin implicarea atât a tinerilor cu dizabilități intelectuale cât şi a comunității pentru asigurarea unei bune colaborări.
Activitatea fizică regulată asigură reglarea metabolismului, reduce stresul, combate insomniile, îmbunătăţeşte respiraţia, circulaţia sanguină şi digestia. De asemenea, asigură dezvoltarea fizică şi psihică a tinerilor, fortifică sistemul osos şi articulaţiile. În plus, previne şi combate obezitatea, previne diabetul, bolile cardiovasculare, reumatismul şi osteoporoza. Sportul asigură buna funcţionare a sistemulului nervos, prin oxigenarea corespunzătoare a creierului. În plus, activitatea fizică stimulează dezvoltarea celulelor nervoase şi opreşte evoluţia proceselor inflamatorii. Persoanele care fac minimum 90 de minute de sport pe săptămână obţin rezultate mai bune la testele cognitive decât cele care nu fac mişcare.
Astfel, avem în vedere următoarele soluţii:
• adaptarea sportului la capacitățile fizice ale tinerilor cu dizabilități intelectuale pentru asigurarea egalităţii de şanse și satisfacerea nevoilor fiecăruia;
• alternarea practicării activităţilor sportive competitive cu cele pentru recreere, divertisment, care acoperă în principal opţiunile de mişcare şi nevoile de formare a tinerilor cu dizabilități intelectuale şi nu în ultimul rând promovarea activităţilor sportive care vizează principiile olimpice;
• practicarea activităţilor sportive care să se desfăşoare preponderent în aer liber, într-un mediu curat şi nepoluat;
• asigurarea coordonării activităţilor sportive la nivel comunitar;
• organizarea periodică de întreceri sau competiţii de masă pentru toate nivelurile de pregătire sportivă în scop recreativ şi profilactic la nivelul comunităţii din care fac parte”.

Postări similare

S-a lansat Comitetul Sportiv Național Special Olympics pentru reprezentarea sportivilor cu dizabilități intelectuale din România

PROGRAMUL Conferinței Naționale LIDERI PRIN SPORT

Sportivii cu dizabilități intelectuale au dreptul să se antreneze la fel ca orice sportiv